fbpx

Theodor Pallady

Theodor Pallady

pictor, (1871 – 1956)

Theodor Pallady s-a născut la data de 11 aprilie 1871, la Iași. A urmat cursurile Liceului „Sf. Gheorghe” din București și apoi părinții lui au insistat să se înscrie la Școala de Poduri și Șosele, pe care a părăsit-o pentru Politehnica din Dresda. Aici a studiat ingineria dar și desenul.

După Dresda, următoarea oprire pentru Theodor Pallady a fost la Paris. Aici a lucrat în atelierul lui Jean Arman și s-a înscris la Academia de Arte Frumoase. I-a întâlnit și a lucrat cu Gustave Moreau, Henri Matisse, Georges Rouault și Albert Marquet.

A revenit în țară în 1904 și a expus la Ateneul Român și în Saloanele Oficiale. În 1926, a obținut Marele Premiu al Salonului Oficial din București. De asemenea, a continuat să expună și în străinătate, la Paris, Veneția, Londra și Barcelona.

Lucrările sale îmbină rigurozitatea artei germane cu spiritul artei franceze. Tablourile sale reprezintă nuduri („Nud pe șezlong”, „Toujours du Baudelaire”), naturi moarte („Natura cu flori roșii”), peisaje („Peisaj la Bucium”, „Case la Iași”, „Pod pe Sena”).

Lucrările lui Theodor Pallady erau păstrate la muzeul Kalinderu, unde era director Jean Al. Steriadi. Acesta din păcate a ars în 1944, în urma unui atac german, iar în urma incendiului au fost pierdute 174 de lucrări ale artistului.

În 1956, a fost numit Maestru Emerit al Artei. Pictorul român s-a stins din viață la data de 16 august 1956. Astăzi casa Melik găzduiește Muzeul Theodor Pallady, muzeu satelit al Muzeului Național de Artă al României.

Surse:

Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. V, Ed.Vremea, București, 2018, p. 84-85

Wikipedia, „Theodor Pallady”, data accesării: 09.08.2021, URL

Ilustrație de: Oana Mărieș