fbpx

Theodor Aman

Theodor Aman

pictor, grafician, (1831 – 1891)

Theodor Aman s-a născut la data de 20 martie, la Câmpulung, într-o familie de negustori înstăriți. Tatăl său, Dimitrie Dimo, poreclit Aman, era de origine macedoneană și armeană, în timp ce mama sa, Despina, avea origini grecești.

A urmat cursurile Școlii Centrale din Craiova, unde l-a avut profesor pe Constantin Lecca, apoi s-a înscris la București, la Liceul „Sf. Sava”. Între 1850-1857, a locuit la Paris unde a studiat pictura, alături de Michel Martin Drolling și François-Édouard Picot.

În 1855, a expus la Paris lucrarea „Bătălia de la Alma”. Stilul său a oscilat între academism și romantism. Lucrările sale abordează teme istorice, în prima parte a vieții sale artistice, inspirate și de mișcările revoluționare ale vremii: „Cea din urmă noapte a lui Mihai Viteazul”, „Bătălia de la Oltenița”, „Proclamarea Unirii”; tablouri în care surprinde viața cotidiană: „Pe terasă la Sinaia”, „Petrecere cu lăutari”.

Era dezamăgit de faptul că artiștii nu erau apreciați în Țările Române și că aceștia nu aveau posibilitate să-și perfecționeze studiile acasă. După experiența acumulată în străinătate și călătorii prin Constantinopol, Crimeea și Italia, a fondat, în 1864, împreună cu Gheorghe Tattarescu, Școala Națională de Arte Frumoase din București.

Theodor Aman a fost distins cu Medalia „Bene Merenti”, Clasa I, cu Ordinul Steaua României, în grad de comandor. A fost membru post-mortem al Academiei Române din 1991.

A fost căsătorit cu Ana Politimos, care a primit terenul unde cei doi au construit o casă. În 1908, casa s-a transformat în centru muzeal, astfel s-a deschis Muzeul Theodor Aman, cel mai vechi muzeu de artă din București.

Theodor Aman s-a stins din viață la data de 19 august 1891, la București.

Surse:

Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. V, Ed.Vremea, București, 2018, p. 43-45

Wikipedia, „Theodor Aman”, data accesării: 09.08.2021, URL

Ilustrație de: Sorina Vazelina