fbpx

Smaranda Brăescu

Smaranda Brăescu

parașutistă, aviatoare, (1897 – 1948)

Smaranda Brăescu s-a născut la data de 21 mai 1897, într-o familie de agricultori, din comuna Buciumeni, Tecuci, astăzi județul Galați. A urmat cursurile Academiei de Belle Arte din București, secția Artă Decorativă și Ceramică.

A încercat să obțină brevetul de pilot în România și nu a reușit, motiv pentru care a plecat la Berlin. Ajungând în Germania, s-a orientat către parașutism, iar în 1928 a executat primul salt cu parașuta, de la 600 de metri altitudine.

După ce avusese un accident la Satu Mare, Smaranda nu s-a descurajat, iar în 1932 a atins un nou record mondial în Sacramento, California. A sărit de la 6929 metri altitudine.

A fost prima româncă, care a sărit cu parașuta și printre primele femei din lume care au obținut brevetul de parașutist, a treia femeie din România care a obținut brevet de aviator și a fost prima femeie din Europa care a obținut brevetul de pilot în Statele Unite ale Americii.

Este cunoscută și pentru că a traversat Marea Mediterană cu un avion cu un singur motor, fără escală pe insule. Distanța a fost de 1100 km, iar durata zborului a fost de 6 ore și 10 minute, stabilind un nou record.

Smaranda Brăescu a fost instructoare de parașutiști militari, activând la Batalionul 2, Băneasa.

S-a stins din viață la data de 2 februarie 1948, la Cluj.

Surse:

Turturică, Sorin, „Smaranda Brăescu a cucerit America printr-un salt cu paraşuta”, Historia, data accesării: 09.08.2021, URL

Wikipedia, „Smaranda Brăescu”, data accesării: 09.08.2021, URL

Ilustrație de: Daia Grigore