fbpx

Pierre de Coubertin

Pierre de Coubertin

istoric, (1863 – 1937)

Pierre de Frédy, baronul de Coubertin s-a născut la data de 1 ianuarie 1863, la Paris. La vârsta de 8 ani a fost marcat de înfrângerea patriei sale. A considerat că educația fizică este extrem de importantă în luptă și că aceasta lipsea din sistemul educațional.

Coubertin s-a concentrat pe sport din 1880. A început să călătorească în America și în Anglia pentru a studia administrația atletismului. Guvernul francez la susținut în organizarea unor evenimente de călărie, garduri și atletism.

În 1892, la jubileul Uniunii Franceze a Societăților Sportive Atletice, a prezentat în fața a 79 de delegați din 12 țări ideea reluării Jocurilor Olimpice. Tot atunci, s-a înființat primul Comitet Olimpic Internațional.  S-a decis ca acestea să aibă loc o dată la 4 ani, dar forma de organizare a acestui eveniment încă era neclară.

În 1896, au avut loc primele Jocuri Olimpice moderne, la Atena. Acestea s-au desfășurat timp de 10 zile. Ediția următoare a fost realizată la Paris.

A investit foarte mulți bani din averea familiei lui pentru a perfecționa organizarea Jocurilor Olimpice. Pe parcursul călătoriei a întâmpinat multe respingeri și reproșuri, dar a continuat până a reușit.

A publicat lucrarea „Olympism: Selected Writings, Universités Transatlantiques” și poemul „Ode to Sport”. A primit, în 1912, medalia de aur pentru literatură în cadrul  competițiilor de artă, care au făcut parte din Jocurile Olimpice din 1912 până în 1948.

Pierre de Coubertin s-a stins din viață la data de 2 septembrie 1937, la Geneva, în Elveția.

Surse:

Frisk, Cristi, „Povestea falimentului rusesc al baronului Pierre de Coubertin”, Historia, data accesării: 09.08.2021, URL

Wikipedia, „Pierre de Coubertin”, data accesării: 09.08.2021, URL

Ilustrație de: Maria Livia Onete