fbpx

Mihail Sebastian

Mihail Sebastian, născut Iosif Hechter

avocat, publicist, scriitor, critic, (1907 – 1945)

Mihail Sebastian, pe numele său real Iosif Hechter, s-a născut la data de 18 octombrie 1907, la Brăila. Liceul l-a urmat în orașul natal. A debutat sub pseudonimul Eraclie Pralea în revista „Lumea”, la vârsta de 19 ani.

A studiat științele juridice la București, iar, după ce a absolvit, a lucrat ca avocat. Din 1927 a devenit redactor la revista de orientare legionară „Cuvântul”, condusă de Nae Ionescu. A fost prieten cu istoricul religiilor și filosoful Mircea Eliade și importanți intelectuali ai perioadei interbelice.

Debutul său ca scriitor a fost în 1932, cu volumul „Fragmente dintr-un carnet găsit”. A colaborat la numeroase reviste ale vremii: „Contimporanul”, „Universul literar”, „Azi”, „România literară”, ș.a. Din 1940, nu a mai putut lucra ca scriitor, datorită legilor antisemite.

 „De două mii de ani” este primul roman pe care Mihail Sebastian îl scrie. Romanul atrage atenția prin prefața antisemită scrisă de Nae Ionescu, iar subiectul se referă la condiția evreilor din acea perioadă. Alte lucrări: „Jurnalul”, „Accidentul”, „Orașul cu salcâmi”, piesele de teatru „Steaua fără nume” și „Jocul de-a vacanța”.

Mihail Sebastian a murit în urma unui accident de circulație, lovit de un camion, la data de 29 mai 1945.

Surse:

Ionescu, Aurel, Străzi din București și numele lor, vol. VI, Ed.Vremea, București, 2020, p. 207-208

Wikipedia, „Mihail Sebastian”, data accesării:05.08.2021, URL

Ilustrație de: Sima Oana Gabriela