fbpx

Matei Basarab

Matei Basarab

domnitor, (c. 1580 – 1654)

Matei Basarab s-a născut în anul 1580, la Brâncoveni, Olt. A fost descendent din familiile Brâncovenilor și Craioveștilor. A fost fiul jupânesei Stanca și al marelui vornic Stanciu. 

Încă din timpul lui Leon Tomșa, a încercat să ia tronul, cu ajutorul lui Rakoczi I al Transilvaniei, cu care a menținut relații foarte bune și după ce a câștigat tronul Țării Românești, în anul 1632, după ce l-a înfruntat pe Radu Iliaș, la Plumbuita.

A avut mai multe conflicte cu domnul Moldovei, Vasile Lupu, deoarece acesta a încercat, fără succes, să-l detroneze, folosind intrigi false. În baza acestor intrigi, Matei Basarab a reușit să-i apropie pe demnitarii otomani. Cei doi fac pace după ce Vasile Lupu își pierde fiul, în 1644, pace care nu durează foarte mult.

În 1650, sunt reluate conflictele, dar Matei Basarab se aliază cu Gheorghe Rakoczi al II-lea, susținându-l la tronul Moldovei pe Gheorghe Ștefan. În ciuda ajutorului primit din partea ginerelui său, cazacul Timuș, Vasile Lupu a pierdut tronul.

În lunga sa domnie, de 22 de ani, a încurajat agricultura, mineritul, înființarea de noi ateliere de lucru și a mărit armata. În timpul său au fost înființate două tipografii.

Domnitorul român s-a stins din viață la data de 25 aprilie 1654, la Târgoviște. Domnia sa lungă a reprezentat o perioadă de dezvoltare a țării, fără prea multe războaie.

Surse:

Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. IV, Editura Vremea, București, 2015, p. 67-69

Wikipedia, „Matei Basarab”, data accesării: 05.08.2021, URL

Ilustrație de: Robert OBERT