fbpx

Mihaela Ruxandra Marcu

Mihaela Ruxandra Marcu

eroină, (1968 – 1989)

Marcu Mihaela Ruxandra s-a născut la data de 25 martie 1968.  A urmat cursurile Școlii nr. 150 din Cotroceni, învăța limba germană și știa să cânte la vioară. A finalizat Liceul „Spiru Haret”, iar apoi a încercat, fără succes, să intre la Facultatea de Energetică. Anul următor s-a înscris la Academia de Studii Economice, după ce-și găsise un post de contabil la serviciul contabilitate, Filiala Produse din metal.

Fratele ei era plecat în Statele Unite, motiv pentru care telefonul familiei era ascultat de Securitate.

În ziua izbucnirii protestelor din Timișoara, și-a anunțat familia că-și dorește să meargă acolo. A continuat să asculte noi informații cu privire la lupta pentru libertate, ascultând posturile Radio România Liberă și Vocea Americii.

În ziua de 21 decembrie ieșise împreună cu prietenul ei, Alexandru, să-și cumpere haine pentru petrecerea de Revelion. Cei doi se aflau pe Bulevardul Magheru și s-au alăturat grupului de protestatari. Brusc, un tanc militar a intrat în mulțime. 7 revoluționari au murit și alți 7 au fost răniți grav. Mihaela s-a aflat printre cei 7 morți.

Cazul ei a fost încadrat ca fiind un accident, de către procurorul Vasile Pantea, motiv pentru care nu s-a început urmărire penală.

În 1991, a fost declarată erou martir, iar strada unde a crescut îi poartă numele.

Surse:

Asociația București, „Marcu Ruxandra Mihaela”, data publicării: 03.04.2021, data accesării: 05.08.2021, URL

Redacția Știri pentru viață, „IN MEMORIAM. Mihaela Ruxandra Marcu, 21 de ani (†21 decembrie 1989)”, data publicării: 22.12.2017, data accesării: 05.08.2021, URL

Ilustrație de: Amram Toma