fbpx

Maica Alexandra

Principesa Ileana a României

(1909 – 1991)

Principesa Ileana a României s-a născut la data de 5 ianuarie 1909, la București. A fost fiica regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria. A dobândit titlul de Principesă a României încă de la naștere. 

În 1931, s-a căsătorit cu arhiducele Anton de Austria, primind astfel și titlurile de Arhiducesă a Austriei și Principesă de Habsburg-Toscana. În această perioadă îi sunt restrânse legăturile cu țara mamă.

Pe perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost implicată în acțiuni caritabile, deschizând chiar un spital la Bran, numit „Inima Reginei”.

Din 1947, a fost nevoită să părăsească țara. A divorțat de arhiduce, apoi s-a recăsătorit. Nici cel de-al doilea mariaj nu a avut succes. După aceste evenimente, s-a călugărit în Franța și a preluat numele monastic „Maica Alexandra”. 

A înființat prima mănăstire de călugărițe ortodoxe din Statele Unite ale Americii. Mânăstirea ortodoxă „Schimbarea la față” din Elwood City, Pennsylvania a reprezentat casa ei până la finalul vieții. Aici a publicat lucrări de teologie.

A mai vizitat o singură dată România, după căderea comunismului.

Maica Alexandra s-a stins din viață la data de 21 ianuarie 1991, în Pennsylvania.

Surse:

Vișan-Miu, Tudor, „Principesa Ileana – Maica Alexandra. O evocare”, România Regală, data publicării: 05.01.2019, data accesării: 05.08.2021, URL

Wikipedia, „Ileana Principesa României” URL

YouTube, „Monahia Alexandra, fosta principesă a României”, Trinitas TV, URL

Ilustrație de: Alina Marinescu