fbpx

Luigi Cazzavilan

Luigi Cazzavillan

ziarist, (1852 – 1903/1904)

Luigi Cazzavillan s-a născut în anul 1852, la Arzignano, Italia. A lucrat ca voluntar în armata lui Garibaldi, apoi a fost trimis în România în calitate de corespondent de război, de unde a transmis informații presei italiene cu privire la Războiul de Independență, din 1877.

După sfârșitul războiului, a rămas în România, unde a fost profesor de italiană la liceele „Sf. Sava” și „Matei Basarab”. La scurt timp, a fondat „Școala Italiană”.

În 1884, a fondat o tipografie mică, în care s-a născut ziarul „Universul”. Ziarul a devenit unul dintre cele mai populare până la finalul secolului al XIX-lea. Tot aici, a publicat revista „Tehnică și Știință”.

Luigi Cazzavillan a adus o mare contribuție jurnalismului românesc, crescând tirajul de tipărire, crescând și consumul de informație, scăzând prețurile.

De asemenea, a finanțat o pistă pentru biciclete pe șoseaua Kiseleff, care a fost demontată ulterior. În urma unor datorii ce trebuiau achitate, lemnul care construia pista a fost vândut. A investit în această pistă pentru a-și promova produsele, deoarece era și un reprezentant al brand-ului italienesc de biciclete Bianchi.

Jurnalistul român de origine italiană s-a stins din viață la 24 decembrie 1903 (stil vechi)/ 6 ianuarie 1904 (stil nou), la București.

Surse:

Wikipedia, „Luigi Cazzavillan”, data accesării: 05.08.2021, URL

Ilustrație de: Burduj Radu