Lucian Blaga
filosof, poet, dramaturg, (1895 – 1961)
Lucian Blaga s-a născut la data de 9 mai 1895, la Lancrăm, județul Alba. A fost un copil care a început să vorbească abia la 4 ani, lucru care i-a îngrijorat pe părinți.
A studiat la Facultatea de Teologie din Cluj, iar apoi a continuat să studieze filosofia și biologia la Universitatea din Viena.
În 1919, a publicat primul său volum de versuri, „Poemele luminii”. Doi ani mai târziu, a pus bazele revistei „Gândirea”. A colaborat în diferite reviste ale vremii, „Convorbiri literare”, „Cultura”, „Banatul”, „Patria”, „Voința”.
A lucrat în diplomație în perioada 1926-1939, unde a fost atașat de presă și consilier la Legațiile României din Varșovia, Praga, Berna și Viena, dar și ministru plenipotențiar la Lisabona.
A fost desemnat membru al Academiei Române din 1936. A avut o importantă carieră didactică fiind profesor universitar la Catedra de filosofia culturii a Universității din Cluj.
În zona de cercetare, a dezvoltat înțelegerea „specificului românesc”, introducând noțiunea de „spațiu mioritic”, iar ca rezultat avem trei trilogii sistematice: „Trilogia cunoașterii”, „Trilogia culturii” și „Trilogia valorilor”.
Lucian Blaga a scris poezii, proză, eseuri, lucrări în care a exprimat numeroase simboluri și metafore cu privire la procesul artistic. Opera sa cuprinde peste 500 de poezii, care la începutul vieții sale erau puternic influențate de curentul expresionist, iar una dintre cele mai cunoscute este „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”.
Operele dramatice sunt inspirate din evenimente istorice: „Meșterul Manole”, „Cruciada copiilor”, „Avram Iancu”, „Arca lui Noe”, „Anton Pann”. Din proza scrisă de Blaga, amintim de „Hronicul și cântecul vârstelor”, „Luntrea lui Caron”
Lucian Blaga s-a stins din viață la data de 6 mai 1961, la Cluj-Napoca.
Surse:
Balotă, Nicolare, „Lucian Blaga, poet orfic – Biografie”, Istoria.md, data accesării: 05.08.2021, URL
Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. VI, Editura Vremea, București, 2020, p. 43-45
Wikipedia, „Lucian Blaga”, data accesării: 05.08.2021, URL

Ilustrație de: Maria Livia Onete