fbpx

Jean Luis Calderon

Jean-Louis Calderon

jurnalist, (1958 – 1989)

Jean-Louis Calderon s-a născut la data de 19 aprilie 1958. A absolvit în anul 1981 Centrul de Jurnalism din Paris, iar apoi a lucrat în funcția de cameraman la posturile franceze de televiziune Europe 1 și La Cinq.

În decembrie 1989, La Cinq a trimis o echipă în România pentru a transmite informații cu privire la desfășurarea evenimentelor din cadrul Revoluției.

În timpul descărcării focurilor de armă, pe 22 decembrie, Jean-Louis s-a ascuns, împreună cu câțiva tineri, după un tanc, în fața Comitetului Central. La scut timp, tancul a venit peste ei și i-a omorât. Potrivit altor surse, se specifică că a fost împușcat.

A murit la vârsta de 31 de ani, soț și tată a două fete, momentul stârnind un val puternic de emoții.

În 2009, s-a reluat investigarea cazului jurnalistului francez de către statul român, pentru a se stabili dacă a fost crimă sau un accident. A fost trimisă din partea României către Franța o cerere de asistență penală reciprocă. Prin aceasta s-a solicitat colegilor și soției să ofere declarații cu privire la momentul morții.

Surse:

Enciclopedia României, „Jean Luis Calderon”, data accesării: 05.08.2021, URL

Pontaut, Jean-Marie, „Bucarest enquête sur la mort de Calderon”, L’express, data publicării: 24.02.2009, data accesării: 05.08.2021, URL

Ilustrație de: Oana Mărieș