Iuliu Maniu
om politic, (1873 – 1953)
Iuliu Maniu s-a născut la data de 8 ianuarie 1873, la Șimleul Silvaniei, în județul Sălaj. Tatăl său a fost Ion Maniu, avocat și nepotul profesorului Simion Bărnuțiu, iar mama lui a fost sora memorandistului Iuliu Coroianu.
La vârsta de 18 ani s-a înscris în Partidul Național Român. A studiat Dreptul la Cluj, Budapesta și Viena, iar în 1896 a obținut doctoratul. Pe perioada studenției, s-a implicat în scrierea manifestului memorandist „Către poporul român din Ardeal și Țara Românească”, în care s-au exprimat nedreptățile și probleme de ordin juridic cu care se confruntau românii din Transilvania. Până să finalizeze studiile, a fost ales în Comitetul de conducere al PNR.
În 1904, a murit Ion Rațiu, președintele partidului, iar rolul de conducere a fost preluat de către Gheorghe Pop de Băsești, avându-l ca vicepreședinte pe Iuliu Maniu. Doi ani mai târziu, Maniu a câștigat un mandat electoral la Vințul de Jos, din comitatul Alba.
La începerea războiului, a refuzat să semneze declarația cerută de către conducerea de la Budapesta pentru intrarea României alături de Austro-Ungaria. Ca urmare, Iuliu Maniu a fost trimis pe frontul din Italia, timp în care a susținut transferul militarilor români din armata austro-ungară în Transilvania.
În 1918, a susținut Marea Adunare Națională, unde s-a proclamat Unirea Transilvaniei cu Regatul României.
Din 1919, a devenit membru de onoare al Academiei Române și a fost ales liderul Partidului Național Român, după moartea cu Gh. Pop de Băsești. A urmat o perioadă în care încearcă o apropiere de liberali, însă nu reușește să cadă de comun acord cu Ion I.C. Brătianu.
În 1926, are loc formarea Partidului Național Țărănesc, iar doi ani mai târziu, Iuliu Maniu câștigă primul mandat de prim-ministru. În această perioadă, a sprijinit exportul, înarmarea armatei și o politică de continuitate, susținând România ca membru activ al Societății Națiunilor. A doua guvernare a avut loc în 1932.
În timpul Regelui Carol al II-lea, Iuliu Maniu și-a exprimat constant opoziția față de acesta. iar în 1938, i-a înaintat un memorandum, semnat de 50 de membri ai PNȚ-ului, în cadrul căruia i-au argumentat că centralizarea, pe care o încurajează, nu aduce beneficii țării.
Pe perioada celui de-Al Doilea Război Mondial s-a opus regimului lui Ion Antonescu și, mai târziu, și preluării țării de către comuniști, motiv pentru care a și fost arestat.
Iuliu Maniu s-a stins din viață la data de 5 februarie 1953, la Sighet.
Surse:
Wikipedia, „Iuliu Maniu”, data accesării: 05.08.2021, URL
YouTube, „România Mare – Primul Centenar: 5 minute de istorie – Iuliu Maniu”, data publicării: 13.11.2021, data accesării: 05.08.2021, URL
Ilustrație de: Pisica Pătrată