fbpx

Ion Țuculescu

Ion Țuculescu

pictor, medic, (1910 – 1962)

Ion Țuculescu s-a născut la data de 19 mai 1910, la Craiova. A început să picteze încă din perioada adolescenței. Lucrările lui, pline de culoare, au stârnit reacții pozitive și au fost cumpărate încă de la primele expoziții, unde expunea împreună cu fratele său.

A avut ocazia să meargă într-o excursie la Roma, unde a fost impresionat de lucrările plastice, în special de „Madonele” lui Rafael. 

Experiența Romei l-a descurajat. Țuculescu a devenit neîncrezător în propriile forțe artistice și a preferat să se orienteze către Științe și Medicină, două facultăți pe care le-a urmat în paralel, cu multă seriozitate. A cercetat apele și biodinamica lacului Techirghiol.

A urmat o perioadă de călătorii în Grecia, Elveția, Italia, Franța. În timpul acestora, a descoperit picturile lui Van Gogh. A continuat să expună la Ateneul Român și prin „Tinerimea Artistică”. De asemenea, a avut lucrări la Bienala de la Veneția, la Stockholm și la Berna.

În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost medic de război, iar din 1950, a fost cercetător științific la Academia Română.

Moștenirea artistică pe care ne-a lăsat-o cuprinde peste 350 de picturi. Este cunoscut pentru că a reinterpretat într-o manieră modernistă arta populară.

Înainte să fie operat pentru a doua oară, cere 3 zile doctorului pentru a-și scrie testamentul, deoarece această intervenție implica risc de moarte. Când s-a referit că-și scrie testamentul, a fost, de fapt, o metaforă, deoarece el a avea nevoie să-și picteze ultimele dorințe pe pânză. Astfel, a apărut ultima sa pictură, numită „Testament”.

Artistul român s-a stins din viață la data de 27 iulie 1962, la București. Opera lui a fost redescoperită și valorificată abia după 10 de ani de la moartea sa.

Surse:

Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. V, Editura Vremea, București, 2018, p. 114-115

Wikipedia, data accesării: 05.08.2021, URL

YouTube, „Ion Ţuculescu”, Arhiva TVR, data publicării: 16.02.2018, data accesării: 05.08.2021, URL

Ilustrație de: Robert OBERT