fbpx

Ion Mihalache

Ion Mihalache

om politic, profesor, (1882 – 1963)

Ion Mihalache s-a născut la data de 3 martie 1882, la Topoloveni, Argeș. Provenea dintr-o familie de țărani, fără mari posibilități financiare. A avut rezultate foarte bune la școală, iar după finalizarea studiilor a practicat ca profesor până în anul 1916.

În urma războiului, a fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”, pentru curajul și lupta dusă pe fronturile de la Oituz și Mărășești.

S-a implicat activ în formarea unui referendum prin care românii din Basarabia să-și exprime dorința de-a se uni cu România.

A fost fondatorul și președintele Partidului Țărănesc, după ce Carol I a anunțat pe front soldaților că aceștia vor fi împroprietăriți. Partidul său a fost ales la conducerea guvernului, iar în 1926, s-a unit cu Partidul Național Român și Transilvania, care era condus de Iuliu Maniu. Astfel, a apărut Partidul Național Țărănesc.

Ion Mihalache a deținut funcția de ministru al Agriculturii și Domeniilor, iar politica lui viza dezvoltarea mediului rural. A încurajat formarea voluntară a cooperativelor de țărani. A susținut un proiect la Topoloveni, unde țăranii asociați au obținut beneficii economice. Mai mult, în localitatea respectivă au apărut un cabinet medical, un cămin cultural și școli superioare.

După 1947, este arestat și condamnat de comuniști pentru că a militat pentru păstrarea independenței partidelor și a libertății presei, cu temniță grea pe viață.

Ion Mihalache s-a stins din viață la data de 5 februarie 1963.

Surse:

Oprea, D., Horia, „Ion Mihalache – Portret subiectiv”, Istorii Regăsite, data publicării: 22.05.2012, data accesării: 05.08.2021, URL

Wikipedia, „Ion Mihalache”, ata accesării: 08.05.2021, URL

YouTube, „IAZ ep. 3 – Ion Mihalache”, Red Nose Society, data publicării: , data accesării: 05.08.2021, URL

Ilustrație de: Miruna Radovici