fbpx

Ion Berindei

Ion Berindei

arhitect, urbanist, (1871 – 1928)

Ion Berindei s-a născut la data de 28 iunie 1871, la București. A studiat la Școala de Poduri și Șosele din București și la Școala Națională de Arte Frumoase din Paris.

A proiectat numeroase clădiri în stil eclectic. Maniera lui de-a proiecta a adus eleganță clădirilor și peisajului urbanistic. Clădirile, care păstrează memoria arhitectului, sunt: Casa general Heracle Arion, Vila Vasile Gănescu, Palatul George Grigore Cantacuzino (Casa cu Lei), Casa Ion Kalinderu, Casa Vasile Urseanu, Hipodromul Băneasa (care a fost dărâmat când s-a început construcția Casei Scânteii). În Iași, a proiectat Palatul Justiției, Administrativ și al Poștei, azi Palatul Culturii, realizat în stil neogotic.

A fost arhitect șef la Serviciul Tehnic al Ministerului de Interne, profesor onorific, vicepreședinte al Societății Arhitecților din București. A fost onorat cu ordinul „Franz Joseph” în grad de ofițer (1908) și cu Ordinul Steaua României în grad de comandor (1925).

Ion Berindei a inițiat și coordonat proiecte urbanistice, care au avut ca scop fructificarea zonei de nord a capitalei, prin amenajarea unor noi drumuri și a unui parc, care să nu necesite modificarea bălților din zona respectivă. Astfel, au apărut Șoseaua Jianu, astăzi bulevardul Aviatorilor, și Parcul Național, care acum este Mihai I.

Arhitectul român s-a stins din viață la data de 1 septembrie 1928, la Constanța.

Surse:

Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. V, Editura Vremea, București, 2018, p. 17-18

Redacția Digi, „Un arhitect pentru secole | Clădirile care fac cinste României”, data accesării: 04.08.2021, URL

Wikipedia, „Ion D. Berindey”, data accesării: 04.08.2021, URL

Ilustrație de: Daia Grigore