fbpx

Hariclea Darclée

Hariclea Darclée

cântăreață de operă, (1860 – 1939)

Haricleea Hărtulari-Darclée s-a născut la data de 10 iunie 1860, într-o familie înstărită. Numele ei este femininul numelui de familie și înseamnă, în limba greacă, „cea care aduce bucurie”.

Încă din copilărie, i s-a cultivat interesul pentru muzică și artă, luând lecții de canto și de pian la Viena, București, Paris.

În 1888, a debutat cu succes pe scena Operei din Paris. Vocea și talentul său fuseseră remarcate de compozitorul Charles Gounod, care i-a oferit rolul Margaratei, din piesa sa, „Faust”. Reacțiile publicului au fost emoționante și, după această reușită, a continuat să joace la Teatrul Scala din Milano. Aici, în prima ei reprezentație, a avut rolul Chimenei din „Cidul” de Jules Massenet.

În 1900, compozitorul Giacomo Puccini a compus, special pentru vocea ei, opera „Tosca”. Astfel, Hariclea Darclée a fost prima artistă care a interpretat rolul Floriei.

A continuat activitatea artistică în Milano, Sankt Petersburg, Monte Carlo, Roma, Berlin. A cucerit publicul, reușind să-și perfecționeze mereu limbile străine. Interpreta cu ușurință în franceză, germană, italiană, rusă. spaniolă, greacă, română. A jucat în 60 de opere ale renumiților compozitori ai vremii și nu numai, iar 12 roluri au fost compuse special pentru ea.

Înregistrările cu marea artistă au fost pierdute în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Au mai rămas doar două înregistrări: „Cântecul fluierașului” și „Vai, mândruță, dragi ne-avem”, de când avea 76 de ani.

Hariclea Darclée a fost onorată cu numeroase premii și a fost considerată „Privighetoarea Carpaților”. A primit Ordinul „Bene Merenti”, Clasa I de la Carol I, dar și două distincții otomane. A revenit în țară în 1936, unde a dorit să cânte la operă sau să continue activitatea predând, însă nu a primit susținere din partea statului.

Hariclea Darclée s-a stins din viață la data de 10 ianuarie în 1938, la București.

 Surse:

Enciclopedia României, „Hariclea Darclee”, data accesării: 03.08.2021, URL

Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. V, Editura Vremea, București, 2018, p. 179-180

Kaliani, Mira, „O viață de glorie și de pasiune sfârșită în uitare. Destinul legendarei Hariclea Darclée”, data publicării: 12.06.2019, data accesării: 08.03.2021, URL

Monceanu, Răzvan, „PORTRET: Legendara soprană Hariclea Darclée, pe drumul de la faimă mondială la sărăcie”, Radio România Cultural, data publicării: 10.01.2021, data accesării: 03.08.2021, URL

Wikipedia, „Hariclea Darclee”, data accesării: 03.08.2021, URL

Ilustrație de: Eduard Bălaș