Hagi Dina (Tatiana)
ctitor
Nu se cunosc foarte multe informații despre locul și data nașterii. A fost o nobilă rusoaică, care, la începutul secolului al XVIII-lea, a fost capturată de otomani.
A reușit să evadeze și a mers în pelerinaj la Ierusalim, unde a dobândit titlul de „hagi”. A revenit în Țara Românească, s-a călugărit și și-a schimbat numele în „Timotea” („Thimotheia”).
În 1726, călugărița cumpără, potrivit surselor istorice, cu 35 de taleri noi, de la chir Cosma, egumenul mănăstirii Găiseni, „4 pogoane cu livede de pomi și 5 răzoare de vie”. Scopul achiziției era de-a ridica un nou schit, care să cinstească Buna Vestire. (Ş.P. Năsturel, „Studii şi Materiale de Istorie Medie”, 2003, p. 2)
În mai puțin de 3 luni de la achiziție, a fost gata construcția noului loc sfânt. De asemenea, în incinta acestuia se găseau chilii pentru locuința călugărițelor.
Hagi Dina a primit un ajutor din partea Doamnei Smaranda, în timp ce soțul ei, Nicolae Alexandru Vodă Mavrocordat, era domnitor în Țara Românească. Potrivit pomelnicului bisericii, cei doi soți sunt printre ctitorii acesteia.
Surse:
„Istoric – Schitul Maicilor”, data accesării: 31.07.2021, URL
Rafailă, Grina-Mihaela, „Schitul Hagi Dina – Schitul Maicilor, Bucureşti”, Anuarul Muzeului Naţional al Literaturii Române laşi XII:7-20, data accesării: 31.07.2021, URL
Năsturel, Ş.P., „Studii şi Materiale de Istorie Medie (SMIM)”, „SCHITUL MAICILOR DIN BUCUREŞTI MEMORIU ISTORIC”, 2003

Ilustrație de: Maria Livia Onete