fbpx

Gheorghe Duca

Ing. Gheorghe Duca

profesor, om politic, (1847 – 1899)

Gheorghe Duca s-a născut la data de 3 februarie 1847. A urmat cursurile liceale la Paris, unde l-a avut profesor pe fratele lui Vasile Alecsandri. Tot aici a continuat studiile în domeniul ingineriei.

După ce-a revenit în țară, a fost profesor la Liceul Militar din Iași, iar după câțiva ani, a devenit profesor și director al Școlii de Poduri din București. Această poziție i-a permis să realizeze o serie de reforme în învățământul politehnic universitar, inspirate din modelele vestice.

Inginerul Gheorghe Duca a stabilit norme de admitere, de promovare și de emitere a diplomelor. A implementat anul preparator pentru a completa lipsurile matematice cu care veneau elevii din liceu. Metoda sa a fost preluată de Universitatea Politehnică din București și din Timișoara. Era un profesor foarte respectat, cunoscut pentru disciplina pe care o impunea și calitatea sa de-a fi un foarte bun orator. 

În anul 1888, a fost numit director general la C.F.R., unde a adus o serie de schimbări inovatoare, care au crescut siguranța călătoriilor cu trenul, au redus tarifele și au crescut rata fericirii în rândul angajaților.

A organizat sistemul administrativ și economic feroviar, a construit noi stații pentru călători, a extins relațiile și liniile internaționale.

A susținut ca personalul să aibă parte de o pregătire eficace, motiv pentru care a creat școli profesionale pentru mecanici, șefi de întreținere și manipulanți.

Prin ingeniozitatea sa, a creat un sistem prin care angajații aveau parte de beneficii, drepturi la pensie, locuințe, școli pentru copiii lor. Un alt instrument pentru a crește încrederea în comunitatea angajaților C.F.R. a fost înființarea Casei de Ajutor Reciproc, un magazin unde aceștia puteau cumpăra produse la preț mai mic și pe credit.

Înainte să se stingă din viață, în anul 1897, a devenit directorul lucrărilor Portului Constanța, lăsând în urma sa proiecte pe care nu a reușit să le mai înceapă sau să le încheie, deoarece, doi ani mai târziu a murit, pe 7 august, la vârsta de numai 52 de ani.

Surse:

Olteneanu, Mihai, „GHEORGHE DUCA (1847 – 1899) Reformator al Învățământului politehnic (1881), membru fondator al Societății Politehnice”, Univers Ingineresc, nr.: 19/2007 (401), data: 1-15 octombrie 2007, data accesării: 03.08.2021, URL

Wikipedia, „Gheorghe Duca” URL

Ilustrație de: Adelina Butnaru