fbpx

George Mihail Zamfirescu

George Mihail Zamfirescu

scriitor, (1898 – 1939)

George Mihail Zamfirescu s-a născut la data de 13 octombrie 1898, la București. A urmat cursurile Liceului „Dimitrie Cantemir”, iar apoi a urmat Școala de ofițeri de rezervă din Botoșani.

A luat contact cu mai mulți scriitori ai vremii și a făcut parte din cercul literar al lui Alexandru Macedonski.

A publicat în Revista „Literatorul” prima lui poezie, numită „Versurile mele”. Activitatea din domeniul jurnalistic a continuat prin editarea revistelor „Săgeata” și „Icoane maramureșene”, în timp ce era angajat la Asigurările Sociale din Satu Mare.

Atașat de viața culturală, a înființat Societatea pentru teatrul și cultura românească. În 1931-1932, a pus bazele companiilor teatrale „Masca” și „13+1”. A fost regizorul a 25 de piese de teatru.

În 1924, George Mihail Zamfirescu a publicat primul său volum, „Flamura Albă”, la București. A adus o contribuție importantă culturii românești, surprinzând moravuri și comportamente ale societății prin lucrările sale, dar și analizând lumea teatrului. Astfel, ne amintim de ciclul epic Bariera, comedia „Idolul și Ion Anapoda”, piesa istorică „Cuminecătura”, comedia tragică Domnișoara Nastasia, eseul „Mărturii în contemporaneitate”.

George Mihail Zamfirescu a murit la data de 8 august 1939, la București.

Surse:

Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. VI, Editura Vremea, București, 2020, p. 240

Ilustrație de: Alina Marinescu