Ing. George Constantinescu
om de știință, om politic, (1881 – 1965)
A fost un cercetător și om de știință extrem de important, recunoscut la nivel internațional. A pus bazele teoriei sonicității, care se aplică în dezvoltarea invențiilor sonice. A promovat utilizarea betonului armat și a proiectat cutia de viteze automată.
George Constantinescu s-a născut în data de 4 octombrie 1881, la Craiova. Tatăl său a fost profesor de matematică, iar bunicul inginer. A fost de mic pasionat de știință, făcând experimente în propria lui cameră. A realizat o lampă electrică cu mercur, acumulatori, motoare, un calculator mecanic.
Studiile inginerești le-a realizat la Școala Națională de Poduri și Șosele, unde a demonstrat eficiența utilizării unui nou material de construcții, betonul armat. A fost contemporan și a lucrat alături de un alt inginer important, Elie Radu.
A plecat în Marea Britanie, unde a continuat studiile. Rezultatele sale s-au văzut în emiterea teoriei sonicității, știința care analizează modul în care energia mecanică este transmisă prin vibrații elastice în fluide.
În 1923, a inventat cutia de viteze automată, care a fost inițial folosită la mașini, și, ulterior, George Constantinescu a aplicat-o și la locomotive.
După aceste reușite, meritele inginerului român au fost prinse într-o imagine publicată de revista britanică The Graphic. Fotografia îi reprezintă pe 17 cei mai importanți cercetători și oameni de știință din perioada 1900-1925. Aici îl avem pe George Constantinescu, alături de Albert Einstein, Marie Curie, Ernest Rutherford și Thomas Edison.
George Constantinescu s-a stins din viață la data de 11 decembrie 1965, la Coniston, Marea Britanie.
Surse:
„George Constantinescu: eroul britanicilor în Primul Război Mondial”, data accesării: 02.08.2021, URL
Gogu Constantinescu, „George (Gogu) Constantinescu – Biografie”, data accesării: 02.08.2021, URL
Wikipedia, „George Constantinescu”, data accesării: 02.08.2021, URL

Ilustrație de: Amram Toma