fbpx

Eliza Leonida Zamfirescu

Eliza Leonida Zamfirescu

inginer, (1887 – 1973)

Eliza Leonida Zamfirescu s-a născut la data de 10 noiembrie 1887. A fost fiica lui Anastase Leonida și a Matildei Gill, iar fratele ei a fost inginerul Dimitrie Leonida.

Nu a fost acceptată să studieze la Școala de Poduri și Șosele din București, așa că, în ciuda prejudecăților, își urmează visul de a deveni inginer la Academia Regală Tehnică din Berlin. Astfel, a devenit prima femeie inginer din Europa.

A revenit în România și a început să lucreze la Institutul Geologic, iar pe perioada războiului s-a implicat ca membră a Crucii Roșii și a condus mai multe spitale de campanie.

Studiile și cercetările ei au fost reluate la Institut, unde s-a axat pe analiza apei potabile, a mineralelor, petrolului, gazelor. A realizat peste 85.000 de buletine de analize. Rezultatele ei au fost publicate în lucrarea „Studii economice”. De asemenea, a observat eficiența pe care o avea bentonita în filtrarea vinului. Era o foarte buna profesoară. Conducea simultan 12 laboratoare care cercetau și căutau noi resurse de minereuri și gaze.

S-a stins din viață la data de 25 noiembrie 1973.

Surse:

Enciclopedia României, „Elisa Leonida Zamfirescu”, data accesării: 02.08.2021, URL

Europeana, „Elisa Leonida Zamfirescu”, data accesării: 02.08.2021, URL

Ilustrație de: Iulia Maria Ignat