fbpx

Domnita Ruxandra

Domnița Ruxandra Lupu

(c. 1630-1686)

Domnița Ruxandra Lupu a trăit în perioada 1630-1686, cu aproximație, și a fost fiica lui Vasile Lupu, domn al Moldovei, și a Tudoscăi, născută Bocioc (Bucioc). Educația a primit-o la un colegiu mânăstiresc din Cracovia și cunoștea mai multe limbi străine: greacă, latină, polonă, turcă și rusă.

La vârsta de numai 9 ani a fost logodită cu dragomanul Veneției, dar nunta nu s-a finalizat. Mai târziu, a fost trimisă la Poartă, ca garanție, la cererea sultanului, începând cu 1645. Tatăl ei a fost foarte supărat și a reușit după 3 ani să-și readucă fiica înapoi, la Iași.

A avut foarte mulți pretendenți, iar dorința lui Vasile Lupu a fost s-o mărite cu Sigismund, fiul al doilea al lui Gheorghe Rakoczy I, principe al Transilvaniei, pentru a se apropia de Ardeal, dar nu s-a încheiat nimic.

După ce s-a întors acasă, Ruxandra a fost cerută în căsătorie de Timuș, fiul lui Bogdan Hmelnițki, hatmanul cazacilor. Vasile Lupu nu prea dorea s-o mărite cu el, cerând ajutor de la turci și polonezi. Fiind amenințat puternic de cazaci, acceptă căsătoria.

Căsnicia Ruxandrei și a lui Timuș a durat doar 1 an, deoarece el a murit în luptă. A rămas în grija familiei fostului soț, cu cei doi copii gemeni.

După ce s-a stins din viață și fratele lui Timuș, Iurie, a fost un moment prielnic pentru Ruxandra să părăsească Ucraina. S-a așezat mai întâi la Hârlău, apoi la Iași, iar mai târziu s-a ascuns de polonezii conduși de Jan Sobieski, la Cetatea Neamț. A fost ucisă prin decapitare, în 1686/7, de către un grup de cazaci.

 Surse:

Bouleanu, Elisabeth, „Povestea tragică a Ruxandrei, cea mai frumoasă domniţă română. Cine i-a semnat moartea prin decapitare fiicei domnitorului Vasile Lupu”, data publicării: 23.10.2016, data accesării: 02.08.2021, URL 

Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. IV, Editura Vremea, București, 2015, p. 97

Harlau 625 Blog, „Domnița Ruxandra Lupu – un destin tragic”, data publicării: 04.02.2014, data accesării: 02.08.2021, URL

Marcu, George, „Doamne și Domnițe ale Românilor: XIV. Domnița Ruxandra, fiica lui Vasile Lupu”, data publicării: 8.08.2012, data accesării: 02.08.2021, URL

Ilustrație de: Adelina Butnaru