fbpx

Domnita Ancuta

Domnița Ancuța

Potrivit cercetărilor realizate de istoricul Aurel Ioniță, numele acestei străzi poate să facă referință la Anca, fiica cea mare a domnitorului Radu Șerban (început de sec. XVII), sau la Ancuța Brâncoveanu, a cincea fiică a domnitorului Constantin Brancoveanu, care în 1705 s-a căsătorit cu Nicolae Rosetti, logofăt al Țării Românești.

Anca a fost fiica domnitorului Radu Șerban, despre care nu știm exact data la care s-a născut. Cunoaștem faptul c-a plecat în Polonia, în exil, cu familia ei, după ultima domnie a tatălui ei. A fost căsătorită cu Nicolae Pătrașcu, fiul lui Mihai Viteazul, din 1618. A murit la o dată aproximativ din perioada 1664-1667.

Ancuța Brâncoveanu, născută în 1691, a fost soția lui Nicolae Rosetti, mare logofăt al Țării Românești și conte al Sfântului Imperiului Roman de Națiune Germană. A murit în 1730, la Brașov.

Numele domniței Ancuța este leagat și de Biserica Sf. Mina din București, căreia i se mai zice și a Vergului sau a Domniței, deoarece a fost ctitorită de aceasta.

Surse:

Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. IV, Editura Vremea, București, 2015, p. 13-14

Ilustrație de: Burduj Radu