fbpx

Doamna Oltea

Doamna Maria Oltea

(c. 1405/1407-1465)

Doamna Maria Oltea a fost mama lui Ștefan cel Mare. Data nașterii nu o cunoaștem cu exactitate, însă este aproximată undeva între anii 1405-1407. Familia în care s-a născut era înstărită, fiind o familie de boieri din Bacău.

Cu date oficiale este cunoscut faptul că Maria Oltea a fost căsătorită înainte să-l cunoască pe tatăl lui Ștefan. Când l-a cunoscut pe Bogdan al II-lea, era văduvă cu cinci copii. În urma unor intrigi pornite de către Petru Aron, tatăl lui Ștefan cel Mare a fost ucis, iar Maria a fost nevoită să-și ia copiii și să fugă cu ei în Transilvania și, apoi, în Țara Românească.

Aceasta l-a pregătit pe Ștefan împreună cu fratele ei pentru a deveni domnitor al Moldovei, mizând pe originile paterne pe care le avea. Mai târziu, Doamna Maria Oltea s-a călugărit. S-a stins din viață pe 4 noiembrie 1464.

O regăsim portretizată în poezia lui Bolintineanu, „Muma lui Ștefan cel Mare”, o sursă de inspirație pentru personajul istoric. Aceasta este prezentată ca o mamă care își încurajează copilul să fie puternic și să lupte în continuare, chiar dacă a avut un eșec.

Surse:

Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. IV, Editura Vremea, București, 2015, p. 88-89

Dosare Secrete, „Doamna Oltea”, data accesării: 02.08.2021, URL

Ilustrație de: Oana Mărieș