fbpx

Constantin Titel Petrescu

Constantin Titel Petrescu

om politic, jurist, (1888 – 1957)

Constantin Titel Petrescu s-a născut la data de 5 februarie 1888, în Craiova. A început studiile la Facultatea de Litere, la care a renunțat pentru științele juridice.

În timpul Primului Război Mondial s-a implicat în activități publicistice, inspirate de socialism. În perioada interbelică a fost foarte activ politic. Constantin Titel Petrescu și-a creat un cerc de prieteni socialiști, punând în practică cunoștințele sale din drept pentru înființarea Partidului Social-Democrat, din 1927. Mai târziu, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a implicat în formarea unei coaliții împotriva legionarilor.

După finalizarea războiului, independența partidelor a fost amenințată, iar Constantin Titel Petrescu nu a fost de acord cu comasarea partidelor într-unul singur. În 1946, a înființat Partidul Social-Democrat Independent, partid cu care a participat la alegeri. Tot în acest an, alături de reprezentanții Partidului Național Liberal și Partidului Național Țărănesc, s-a întocmit un memoriu, unde s-a specificat faptul că promisiunile guvernului Groza sunt încălcate. Acest lucru presupunea ca libertatea presei, accesul la radio și a întâlnirilor de partid să fie limitate. Memoriul a fost transmis în atenția marilor puteri: Marea Britanie, S.U.A., U.R.S.S.

În ciuda eforturilor pe care le-a realizat, PS-D și PCR s-au unificat sub Partidul Muncitoresc Român, iar membri PS-DI sunt arestați. În 1947, PNȚ și PNL sunt anihilate prin decret, iar Constantin Titel Petrescu este invitat la audieri de Direcția Generală a Poliției.[1] A fost arestat în 1948 și, timp de 7 ani, a fost deținut politic la Jilava și Sighet. A murit în 1957, la București.

Surse

Budeancă, Cosmin, „Destine individuale și colective în comunism”, Polirom, București, 2013, data accesării: 01.08.2021, URL: https://books.google.ro/books?id=3CeTDwAAQBAJ&pg=PT87&lpg=PT87&dq=Constantin+Titel+Petrescu+biografie&source=bl&ots=BkOH35frbt&sig=ACfU3U3DUBQsm35XUmq0ih-yOsLc5W7LGg&hl=ro&sa=X&ved=2ahUKEwjNof24mZrxAhXMgP0HHZ2RCsUQ6AEwCXoECAcQAw#v=onepage&q=Constantin%20Titel%20Petrescu%20biografie&f=false

Redacția Historia, „Constantin Titel Petrescu eliberat din închisoare după ce și-a recunoscut greșeala de a se fi opus unificării mișcării muncitorești”, data accesării: 01.08.2021, URL

Tactile Images, „Constantin Titel Petrescu”, data accesării: 01.08.2021, URL

Ilustrație de: Burduj Radu