fbpx

Constantin Rădulescu- Motru

Constantin Rădulescu-Motru

filosof, psiholog, om politic, dramaturg, (1868 – 1957)

Constantin Rădulescu-Motru s-a născut la data de 15 februarie 1868, în Mehedinți. Mama lui, care provenea dintr-o familie înstărită, a murit la scurt timp după ce s-a născut.  Lui Constantin i-a rămas o avere cu care s-a putut întreține pe parcursul vieții. Tatăl său, de asemenea, îl putea ajuta financiar.

A studiat Facultatea de Drept și Facultatea de Litere și de Filosofie concomitent, la Universitatea din București. În 1889, a vizitat mari centre universitare din Austria, Germania, Elveția, alături de Titu Maiorescu, care i-a fost și profesor în facultate. În călătorii a urmărit comportamentele oamenilor în societățile respective.

Scopul lucrărilor de filosofie și psihologie a fost de-a caracteriza poporul român, de-a evidenția anumite trăsături valoroase, care trebuie păstrate, dar și cele care pot fi îmbunătățite, într-o notă naționalistă. Cea mai cunoscută în acest sens este „Sufletul Neamului Românesc: Calități bune și defecte”.

A adus contribuții în domeniul psihologiei românești, scriind și editând cursuri despre acest domeniu, pe care-l considera „o știință despre viața sufletească”. A definit senzațiile și simțirile. 

În 1918, a fost Director al Teatrului Național și președinte, între 1938-1941, al Academiei Române.

A adus contribuții în domeniul psihologiei românești, scriind și editând cursuri despre acest domeniu, pe care-l considera „o știință despre viața sufletească”. A definit senzațiile și simțirile. 

Constantin Rădulescu-Motru s-a stins din viață la data de 6 martie 1957, la București.

Surse:

Bouleanu, Elisabeth, «Verdictul reputatului Rădulescu-Motru despre poporul român: „Imităm ca oile faptele din jurul nostru“», publicat la data de 16.02.2016, accesat la: 01.08.2021, URL

Kaliani, Mira, «Constantin Rădulescu-Motru: „Suntem toți meșteri de gură și răi de faptă”», data accesării: 01.08.2021, URL

Wikipedia, „Constantin Rădulescu-Motru”, data accesări: 01.08.2021, URL

Ilustrație de: Sima Oana Gabriela