fbpx

Constantin Miculescu

Constantin Miculescu

fizician, (1863-1937)

Constantin Miculescu s-a născut la data de 7 septembrie 1863, în localitatea Crevenicu, din Teleorman. A urmat cursurile Liceului „Matei Basarab” din București și ale Facultății de Științe din cadrul Universității București.

Plecarea din țară a lui Constantin Miculescu a fost facilitată de obținerea unei burse de studiu. S-a licențiat în științe, la Paris.

În 1891, a susținut lucrarea de doctorat la Sorbona, unde a prezentat determinarea prin experiment a echivalentului mecanic al caloriei. Lucrarea de doctorat, care poartă titlul „Sur la determination de l’équivalent mécanique de la calorie”, a fost coordonată de profesorul Gabriel Lippmann, care, în 1908, a obținut premiul Nobel pentru fizică.

Constantin Miculescu a construit un dispozitiv special, format dintr-un calorimetru cu apă, în care erau rotiți, cu un motor electric, patru cilindri concentrici, vasul calorimetric fiind înzestrat cu trei palete longitudinale și alte trei circulare, pentru ca apa să nu capete nici mișcări circulare, nici longitudinale. Rezultatele au fost măsurate cu ajutorul unei termocuple. Fizicianul român a calculat valoarea J ca fiind de 4,184 J/cal, iar Comitetul Internațional de Măsuri și Greutăți a adoptat valoarea, ușor corectată, de 4,1855 J/cal. (Săvoiu, G., 2016, pg.4)

Cu toată experiența acumulată în domeniul termodinamicii, a fondat, mai târziu, Școala Națională de Fizică Experimentală. A fost membru al consiliului de conducere a Societății Franceze de Fizică, membru al Comitetului internațional însărcinat cu culegerea și publicarea constantelor și membru de onoare al Academiei Române.

Constantin Miculescu s-a stins din viață la data de 29 decembrie 1937, în București.

Surse:

Enciclopedia României, „Constantin Miculescu”, data accesării: 01.08.2021, URL

„Constanta Miculescu” o dovadă elocventă a unei cunoaşteri statistice experimentale profunde, în România finalului de secol al XIX – lea», Romanian Statistical Review – Supplement nr. 2, Universitatea din Pitești, 2016, data accesării: 01.08.2021, URL

Ilustrație de: Iulia Maria Ignat