Constantin Lecca
pictor, profesor, editor, (1807-1887)
Constantin Lecca s-a născut la data de 4 august 1807, într-o familie de negustori din Brașov. Studiile le-a făcut în orașul natal și la Blaj. Mai târziu, la Buda, se întâlnește cu meșteșugul tipografic și învață să lucreze ca grafician. Din 1833 a fost profesor de desen la Școala Centrală din Craiova.
Prima tipografie din Craiova a fost înființată de Constantin Lecca în anul 1837. La aceasta era tipărită revista „Mozaicul”, unde cititorii puteau lectura lucrări originale și traduceri din limba germană.
În pictură se afirmă ca portretist, iar lucrările sale cele mai cunoscute sunt portretele unor mari ctitori de biserici sau personalități ale vremii: Alexandru Ioan Cuza, Petrache Poenaru, Matei Millo, Ioan Maiorescu, Maria Maiorescu, Maria Bibescu, Eufrosina Lecca.
Se implică și susține Revoluția de la 1848, eveniment care l-a forțat să revină în Transilvania. După aceasta, regăsim în pictura lui tablouri cu tematică istorică, care aveau ca scop revalorificarea trecutului și cultivarea identității românești, cea mai cunoscută lucrare fiind „Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia”.
A pictat bisericile Curtea Veche, Sf. Ecaterina, Sf. Gheorghe-Nou și Radu Vodă, din București, alături de colegii și prietenii lui, Mișu Popp și Barbu Stănescu.
Constantin Lecca a suferit de boala Parkinson, iar după 1870 n-a mai putut picta. A murit la data de 13 octombrie 1887, în București.
Surse
Demeter, Desy, „Braşovenii – Constantin Lecca şi Mişu Popp, data publicării: 24.01.2012, data accesării: 01.08.2021, URL
Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. V, Editura Vremea, București, 2018, p. 71-72
Wikipedia, „Constantin Lecca”, data accesării: 01.08.2021, URL
![](https://strazicurenume.ro/wp-content/uploads/2021/10/constantin_lecca.jpg)
Ilustrație de: Cristina Cociș