fbpx

Aura Buzescu

Aura Buzescu

actriță, (1894 – 1992)

Aura Buzescu s-a născut pe 26 august 1894, în Caransebeș.

În 1912, a studiat la Conservatorul din București, Clasa Lucia Sturdza Bulandra, iar doi ani mai târziu, a avut loc debutul ei, unde a dat viață personajului Serge din „Anna Karenina”, de Lev Tolstoi.

A jucat pe scena Teatrului Excelsior și a Teatrului Național București. Dintre rolurile pe care le-a avut, se remarcă: Hedwiga din „Luminătorii”, de H. Bataille; Mira din „Meșterul Manole”, de Lucian Blaga; Hedda Gabler din piesa „Hedda Gabler”, de Henrik Ibsen; rolul principal din piesa „Ifigenia”, de Mircea Eliade.

Aura Buzescu a devenit foarte cunoscută pentru rolurile din „Trei Surori”, de Cehov; „O chestiune personală”, de A. Stein; „Cei din Dangaard”, de M. A. Nexo. De asemenea, a regizat piesele „Bălcescu”, de Camil Petrescu, și „Citadela Sfărâmată”, de Horia Lovinescu.

În cariera didactică, a fost profesoară la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, unde i-a avut ca studenți pe Mircea Albulescu, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc și Gheorghe Cozorici. A susținut că nicăieri nu este mai puternică legătura dintre generații ca în teatru.

Premiile și titlurile cu care a fost distinsă sunt: Ordinul Muncii, Clasa I, Ordinul Meritul Cultural, Clasa I, Artistă a Poporului, Laureată a Premiului de Stat.

Aura Buzescu s-a stins din viață în 1992, la București, și a fost înmormântată la Cimitirul Bellu.

Surse:

Blog De ieri și de azi, „Actori aproape uitați: Aura Buzescu”, data accesării: 31.07.2021, URL

Enciclopedia României, „Aura Buzescu”, data accesării: 31.07.2021, URL

Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. V, Editura Vremea, București, 2018, p. 166-167

Matei, Liliana, „Aura Buzescu şi puntea dintre generaţii”, data publicării: 1.12.2013, data accesării: 31.07.2021, URL

Ilustrație de: Miruna Radovici