fbpx

Alexandru Papiu-Ilarian

Alexandru Papiu-Ilarian

istoric, jurist, (1827 – 1877)

Alexandru Papiu-Ilarian s-a născut la data de 27 septembrie 1827, în județul Sălaj. Tatăl său, Ioan Pop, a fost preot român, greco-catolic. După ce familia lui s-a mutat în Târgu-Mureș, a început studiile la Colegiul Reformat.

În Blaj, unde a urmat cursuri timp de-un an, l-a avut profesor pe Simion Bărnuțiu, care a fost istoric și liderul mișcării revoluționare din Transilvania, iar anii de liceu îi finalizează la Cluj.

În anul 1848, a revenit în Târgu-Mureș, unde s-a apropiat de Avram Iancu, care era liderul tinerilor juriști din Societatea de Lectură. S-a implicat activ în organizarea Revoluției de la 1848. În aprilie și mai s-a aflat în Blaj, la Marea Adunare Națională, iar apoi a fost numit comisar de propagandă în județul Dâmbovița.

După ce s-a încheiat Revoluția, Alexandru Papiu-Ilarian a mers la studii în Viena și a obținut doctoratul la Padova. A fost profesor la Universitatea din Iași, iar în perioada 1863-1864, ministrul justiției în guvernul lui Mihail Kogălniceanu. A fost primul transilvănean care a intrat într-un guvern bucureștean. De asemenea, a ocupat funcția de procuror la Curtea de Casație.

În 1868, a fost ales membru al Societății Academice Române la prima sesiune de alegeri, alături de Mihail Kogălniceanu și Gheorghe Sion. N-a putut obține titlul de academician, dat fiind că societatea devine Academia Română la 2 ani după moartea juristului.

Activitatea lui ca istoric este caracterizată prin devotament și o curiozitate mare pentru studiul arhivelor. A adus o contribuție importantă prin colecția de cercetări „Tezaur de monumente istorice pentru România” și prin înființarea Societății Transilvania, care acorda sprijin tinerilor transilvăneni să aibă acces la educație.

Alexandru Papiu-Ilarian s-a stins din viață la numai 50 de ani, la data de 23 octombrie 1877, în Sibiu.

Surse:

Enciclopedia României, „Alexandru Papiu-Ilarian”, data accesării 31.07.2021, URL

Șandru, Daniel-Mihail, Prof. dr., „Alexandru Papiu Ilarian – membru al Academiei române”, „ISTORIA JURIDICĂ – PANDECTELE ROMÂNE”, nr. 5, 2019, p. 243-247, data accesării: 31.07.2021, URL

Ilustrație de: Sima Oana Gabriela