Alexandru M. Vitzu
zoolog, (1852 – 1902)
Alexandru M. Vitzu s-a născut la data de 23 noiembrie 1852, în localitatea Săvinești, județul Neamț. A studiat științele naturii, atât la liceu, cât și la Universitatea din Iași.
A obținut o bursă și a continuat cursurile la Facultatea de Științe de la Sorbona și la Facultatea de Medicină din Paris. Doctoratul l-a susținut în 1882, la Sorbona, cu lucrarea „Cercetări despre structura și formarea tegumentelor la crustaceele decapode”.
În timpul anilor petrecuți în Franța, a avut ocazia să-i întâlnească și să lucreze alături de Henri de Lacase-Duthiers (pionier în malacologie), Albert Dastre (fiziolog francez, a fost asistentul lui Nicolae Paulescu, care a descoperit insulina), Charles Édouard Brown- Séquard (neurochirurg, fiziolog, a descoperit sindromul Brown-Séquard).
Cercetările crustaceelor le-a realizat în laboratorul lui Paul Bert, care este considerat părintele medicinei aviatice. A lucrat și în stațiunea marină Roscoff, unde, mai târziu, și Ion Cantacuzino va realiza propriile cercetări.
Anii de activitate științifică au fost fructificați în România, în anul 1892, când Alexandru M. Vitzu a înființat primul Institut Experimental, după model francez. Cercetările care se realizau în cadrul institutului erau din domeniul fiziologiei, cu precădere numeroase experimente endocrinologice.
Dintre lucrările sale enumerăm:
„Studiu asupra învăţământului din România”,
„O nouă acţiune a pancreasului”,
„La sécrétion interne des reins”,
„La néoformation des ellules nerveuses”,
„Recherches experimentales sur la sécrétion interne des reins”.
Alexandru M. Vitzu s-a stins la vârsta de 50 de ani, în anul 1902, la București.
Surse:
Buda, Octavian, Prof. dr., „ALEXANDRU VITZU – Deschizător de drumuri în endocrinologia din România”, Revista Medicală Română –vol. lX-VII, Suppl. 2, an 2020, p. 15-18, data accesării: 31.07.2021, URL
Saeculare, Carmen, „Omagiu adus memoriei medicului Alexandru M. I. Vitzu”, data publicării: 23.11.2020, data accesării; 31.07.2021, URL
Ilustrație de: Robert OBERT