Vasile Lascăr
om politic, (1852 – 1907)
Vasile Lascăr s-a născut la data de 3 noiembrie 1852, lângă Târgu-Jiu, Gorj. Tatăl său a fost membru al Tribunalului județului Gorj și avocatul Mănăstirii Tismana, iar mama lui a fost fiica lui Șerban Cantacuzino.
Studiile le-a realizat la liceul din Craiova, apoi a continuat să urmeze cursurile Facultății de Drept, la Sorbona. A revenit în țară în anul 1877 și a practicat avocatura. Doi ani mai târziu a fost ales ca primar al orașului Târgu-Jiu.
A fost deputat, senator, apoi ministru de interne în perioada guvernului lui Petre S. Aurelian și ministru de finanțe al României. În această perioadă a propus prima lege organică a poliției române.
În anul 1903, a fost adoptată această lege sub denumirea „Legea pentru organizarea Poliției Generale a Statului”. Astfel, personalul poliției române avea acum atribuții și competențe clare de îndeplinit. A fost instituit „principiul organelor polițienești și scoaterea lor în afara luptelor politice”, pentru diminuarea corupției. Vasile Lascăr a susținut înființarea unei școli pentru pregătirea echipelor de poliție românești.
Vasile Lascăr s-a stins din viață la data de 23 martie 1907, la București.
Surse:
Șinca, Florin, „Vasile Lascăr – părintele Poliției Române Moderne”, data accesării: 10.08.2021, URL
Ilustrație de: Iulia Maria Ignat