fbpx

Mircea Vulcanescu

Mircea Vulcănescu

filosof, economist, sociolog, (1904 – 1952)

Mircea Vulcănescu s-a născut la data de 19 februarie/3 martie 1904, la București. Tatăl său, Mihail Vulcănescu, a fost unul dintre membrii fondatori ai Societății Generale a Funcționarilor Publici, iar mama lui, Maria, a fost membră a Societății Ortodoxe a Femeilor Române.

Studiile le-a realizat la Institutul Anglo-Român din București și la Liceul „Matei Basarab”. Din 1916, familia lui s-a retras în Moldova, și a continuat să urmeze cursurile la Iași, Tecuci și Galați.

A studiat în paralel Facultatea de Filosofie și Litere și Facultatea de Drept, din cadrul Universității București. A fost un membru activ al Federației Asociației Studenților Creștini Români, dar nu s-a identificat cu mișcarea lor antisemită. Mircea Vulcănescu susținea cooperarea cu studenții maghiari și apărarea studenților evrei.

A fost membru al Școlii Sociologice de la București, denumită și Școala gustiană. Sociologul român a coordonat proiectele de cercetare economică ale unităților sociale pe care profesorul Dimitrie Gusti le cerceta.

Din 1929, a fost asistent universitar la Catedra Seminarului de Sociologie,Etică și Politică, la Facultatea de Litere. A continuat să susțină seminarii de Etică sistematică și Istoria Eticii. A fost profesor la Școala Superioară de Asistență Socială „Principesa Ileana”, unde a predat economie și științe juridice. De asemenea, a avut și un curs despre statistică morală.

În filosofie a explorat semnificațiile spiritualismului și mentalității românești, remarcându-se cu lucrarea „Dimensiunea românească a existenței”.

S-a remarcat în tinerețea sa, în perioada interbelică, alături de grupul de intelectuali români, care i-au fost și prieteni, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, Eugen Ionescu, etc. Nu a fost apropiat de ideile legionare.

În timpul guvernării țărăniste, Mircea Vulcănescu a fost numit referent permanent la Oficiul de Studii al Ministerului de Finanțe. În 1935, a fost numit Director al Vămilor.  A avut rolul de a realiza bugetul de război și negocia cu germanii suportul de care românii aveau nevoie pentru a face față rivalilor.

Mircea Vulcănescu s-a stins din viață la Jilava, la data de 29 octombrie 1952, la Aiud, bolnav de TBC.

Surse:

Bobână, Gheorghe, Dr., „MIRCEA VULCĂNESCU: O ANALIZĂ FENOMENOLOGICĂ A DIMENSIUNII ROMÂNEȘTI A EXISTENŢEI”,

Revista Filosofie nr_2_Tipar.indd 260, data publicării: 25.08.2015, data accesării: 05.08.2021, URL

Wikipedia, „Mircea Vulcănescu”, data accesării: 05.08.2021, URL

YouTube, „IAZ – Ep. 26 – Mircea Vulcănescu”, Red Nose Society, data publicării: 17.11.2019, data accesării: 05.08.2021, URL

Ilustrație de: Ionuț Popescu