fbpx

Mircea Eliade

Mircea Eliade

istoric, scriitor, filosof, profesor, (1907 – 1986)

Mircea Eliade s-a născut la data de 7 martie 1907, la București. A locuit pe fosta stradă Melodiei, care astăzi se numește Radu Cristian. Clădirea cu mansardă, care i-a fost casă, nu mai există astăzi. Părinții lui au fost Jeana și ofițerul Gheorghe Ieliade.

Studiile le-a realizat la Colegiul „Spiru Haret” din București, unde a demonstrat un interes pentru filosofie, istorie, științele naturii, chimie și ocultism. A învățat mai multe limbi străine: engleza, italiana, persana, sanscrita și ebraica.

A debutat în 1921, cu nuvela „Cum am descoperit piatra filosofală”, în Ziarul „Științelor populare și al călătoriilor”. A continuat cursurile Facultății de Litere și Filosofie, după care a călătorit foarte mult în Est, în special în India. După ce a revenit acasă, a obținut doctoratul în filosofie cu calificativul „magna cum laude”. În cadrul aceleiași facultăți, mai târziu, a fost asistentul profesorului Nae Ionescu.

A colaborat la revistele „Cuvântul”, „Vremea”, „Azi”, ș.a. Ca prozator, a scris romane și nuvele psihologice și fantastice: „Romanul adolescentului miop”, „Gaudeamus”, „Maytrei”, „Huliganii”, „Domnișoara Christina”, „Nuntă în cer”, „La țigănci”, ș.a.

Ca scriitor și filosof, a dezvoltat ideea de sacru în lucrări, precum: „Yoga. Studiu asupra misticii indiene” (în franceză, 1936), „Mitul reintegrării” (1942), „Mitul eternei reîntoarceri”, „Tratat de istorie a religiilor” (în franceză, 1949), „Aspecte ale mitului” (în franceză, 1963).

În cadrul Universității din Chicago a fost profesor titular și coordonator al catedrei Istoria religiilor.

A fost numit Doctor Honoris Causa al universităților din Yale, La Plata, Sorbona. În literatură a rămas cunoscut pentru operele: „Romanul Adolescentului Miop”, „Maitreyi”, „La Țigănci”, „Huliganii”.

Mircea Eliade s-a stins din viață la data de 22 aprilie 1986, la Chicago, S.U.A.

 Surse:

Ionescu, Aurel, Străzi din București și numele lor, vol. VI, Ed.Vremea, București, 2020, Vol. VI, p. 100-101

Wikipedia, „Mircea Eliade”, data accesării: 05.08.2021, URL

 

Ilustrație de: Eduard Bălaș