Maria Tănase
cântăreață, actriță, (1913 – 1963)
Maria Tănase s-a născut la data de 25 septembrie 1913, la București. Studiile le-a realizat la Școala Secundară de fete „Ion Heliade Rădulescu”. Debutul artistic l-a avut în anul 1934, după ce s-a angajat, pentru o scurtă perioadă de timp la Teatrul Cărăbuș al lui Constantin Tănase.
A continuat să cânte în restaurantele din București și să înregistreze la Casa de discuri Lifa Record, la București, și Columbia, la Viena.
În 1938, a debutat la Radio România, în emisiunea „Ora satului”, alături de taraful lui Ion Matache, din Argeș. Atunci a interpretat piesele: „M-am jurat de mii de ori”, „Șapte săptămâni din post”, „Cine iubește și lasă”, „Mărie și Mărioară”.
După ce a ascultat-o, la încheierea cursurilor de vară ale Universității Populare de la Vălenii de Munte, Nicolae Iorga a supranumit-o „Pasărea Măiastră”.
În 1939, a cântat împreună cu orchestra lui Grigoraș Dinicu și naistul Fănică Luca la Expoziția Universală de la New York. Aici i-a cunoscut pe George Enescu și Constantin Brâncuși.
A înregistrat numeroase melodii populare la Casa de discuri Electrecord. În 1965, a primit „Grand Prix du Disque” („Marele Premiu al Discului”), acordat de Casa franceză Le Chant Du Monde, pentru un material discografic cu piese populare românești adaptate în limba franceză.
Maria Tănase a urcat și pe scena Teatrului Municipal în piesele „Cadavrul viu” de Tolstoi, „Horia” de Mihail Davidoglu. A jucat în filmele „Se aprind făcliile”, „România”, „Ciulinii Bărăganului” și în scurtmetrajul „Mic album muzical”.
S-a stins din viață la data de 22 iunie 1963, la Spitalul Fundeni, fiind bolnavă de cancer.
Surse:
Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. V, Editura Vremea, București, 2018, p. 253-255
Moceanu, Răzvan, „PORTRET: Maria Tănase – un fenomen unic în muzica românească.”, data publicării: 20.02.2021, data accesării: 05.08.2021, URL
Wikipedia, „Maria Tănase”, data accesării: 05.08.2021, URL
Ilustrație de: Miruna Radovici