Maria Rosetti
ziaristă, (1819 – 1893)
Maria Rosetti, născută Grant, într-o familie de origine scoțiană, a venit pe lume în anul 1819.
L-a cunoscut pe C. A. Rosetti prin fratele ei, dat fiind că cei doi erau parteneri în afaceri de mai mult timp. Maria și Constantin s-au căsătorit în 1847, iar un an mai târziu s-a născut și primul lor copil, o fetiță căreia i-au dat numele Liberty (Libertate).
Maria participa la cercurile și întâlnirile organizate de soțul ei. A susținut și încurajat Revoluția de la 1848.
După ce soțul ei a fost arestat împreună cu ceilalți lideri ai revoluției, a pornit, cu fetița în brațe, pe urmele lor cu scopul de a-i susține și de a le oferi suport. Le-a procurat haine și hrană pe acest drum. În timpul acestei călătorii, i-a fost alături pictorul Rosenthal, care a surprins-o în două mari picturi, una dintre ele fiind numită „România revoluționară”.
Au trăit în exil 9 ani, în Franța, unde Maria a fost apreciată și și-a făcut prietene din cercurile înalte ale societății.
A fost prima femeie publicist din spațiul românesc, iar lucrările ei au apărut predominant în ziarul „Românul”. A avut un rol esențial în editarea și realizarea Revistei „Mama și Copilul”, material care avea rolul de-a educa femeile ce aveau în creștere copii, dar și de a încuraja naționalismul românesc.
A susținut reorganizarea Legii Învățământului pentru fete și construcția de noi școli, iar în 1877 a organizat două spitale, unul la Craiova și al doilea la Turnu Măgurele.
Maria Rosetti s-a stins din viață pe 14 februarie 1893, la București.
Surse:
Bădescu, Emanuel, „Maria Rosetti, doamna României moderne (I) ”, ZF, data publicării: 21.12.2012, data accesării: 05.08.2021, URL
Enciclopedia României, „Maria Rosetti”, data accesări: 05.08.2021, URL
Wikipedia, „Maria Rosetti”, data accesării: 05.08.2021, URL
Ilustrație de: Daia Grigore