fbpx

Margareta Sterian

Margareta Sterian

pictoriță, scriitoare, traducătoare, (1897 – 1992)

Margareta Sterian s-a născut la data de 16 martie 1897, la Buzău, într-o familie de negustori. A rămas orfană de mamă și a fost crescută de bunică.

Studiile le-a efectuat la Liceul Evanghelic din București, unde i-a avut profesori pe scriitorul Ioan Slavici și pe pictorul gravor Richard Canisius. A continuat cursurile de artă la Paris, la Academia Ranson, și, pe cele de arte decorative, la Școala de la Luvru.

A participat cu lucrări la expozițiile organizate de grupările artistice „Arta nouă”, „Criterion”, „1934”, „Contimporanul”. De asemenea, a expus și în străinătate, la Roma, Varșovia și Paris.

Dintre lucrările ei, amintim „Băiat din Drăgășani”, ciclul „La Moși”, „Răstignire”. A pictat numeroase peisaje: „Peisaj din Grecia”, „Plimbare prin Cișmigiu”, „ Peisaj cu apă”, „Peisaj cu far”. Opera ei se continuă cu portrete, ceramică și tapiserii.

Margareta Sterian a realizat lucrări în frescă ale imobilelor din București, în urma unei colaborări cu arhitectul Marcel Iancu.

În perioada comunismului, lucrările cu spirit avangardist îi sunt respinse, pe motivul originilor evreiești, dar și pentru înclinația către cultura americană. Abia după 1960, artista a putut să expună din nou în țară.

În perioada Revoluției din 1989, a creat 3 lucrări cu Muzeul Național de Artă al României în flăcări.

Margareta Sterian s-a stins din viață la data de 9 septembrie 1992, la București.

Surse:

Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. V, Editura Vremea, București, 2018, p. 104-105

Ilustrație de: Sorina Vazelina