fbpx

Iancu cavaler de Flondor

Iancu Cavaler de Flondor

om politic, (1865 – 1924)

Iancu Cavaler de Flondor s-a născut la data de 3 august 1865, la Storojineț, Ducatul Bucovinei, Imperiul Austriac. S-a născut în familia nobiliară Flondor. A studiat dreptul la Viena, obținând titlul de doctor în 1894, sub numele Flondor Johann.

În cariera lui, s-a remarcat puternic pe scena politică din istoria Bucovinei. A reprezentat interesele românilor din această regiune pe tot parcursul vieții. S-a implicat într-un grup care reprezenta interesele tinerimii vremii respective, care mai târziu a organizat Marea Adunare de la Cernăuți din 1892, unde s-a stabilit ca toate partidele românești din Bucovina să se unească. Atunci a apărut Partidul Național, din care s-a retras după câțiva ani. Aici, liderii mai în vârstă au continuat să aibă majoritar influențe.

Pentru a-și susține cauza, a înființat Partidul Poporal Român, alături de juristul Gheorghe Popovici. Aici a reușit pentru o perioadă de timp să-i unească pe conservatori cu poporalii.

După ce Aurel Onciul a format „Alianța Liberală”, Flondor i-a pierdut pe conservatori, care reprezentau o bună parte din elita politică a vremii, motiv pentru care s-a și retras din partidul său.

Mai târziu, Onciul l-a rugat pe Flondor să fie președintele Partidului Național. Propunerea a fost acceptată cu greu și și-a dorit să părăsească și acest partid, până a început războiul.

Aflând că România intră în război împotriva Austro-Ungariei, rămâne în Bucovina pentru pregătirea românilor. În 1918, are loc o adunare a românilor. unde s-a votat Unirea Bucovinei cu Regatul României.

Fiind un unionist convins, în urma acțiunilor sale de promovare a Unirii Bucovinei cu Regatul României, a fost acuzat de către guvernul austriac de înaltă trădare.

Iancu Cavaler de Flondor s-a stins din viață la data de 19 octombrie 1924.

Surse:

Popescu, Andrei, „Iancu Flondor. Omul cel mai de vază al Bucovinei”, Historia, data accesării: 03.08.2021, URL

Wikipedia, „Iancu Flondor”, data accesării: 03.08.2021, URL

Ilustrație de: Adelina Butnaru