Hristo Botev
poet, (1848 – 1876)
Hristo Botev s-a născut la data de 6 ianuarie 1848, la Kalofer, Bulgaria. Tatăl său a fost un profesor și un revoluționar bulgar, care i-a inspirat fiului său spiritul naționalist.
Cursurile liceale le-a urmat în Odessa, unde a fost expus spiritului revoluționar rus, a creat legături cu oameni din acel spațiu și a luat contact cu lucrări scrise de scriitorii liberali ruși.
În 1867, a revenit în orașul său natal, unde l-a înlocuit pe tatăl său. Tot atunci, a făcut public un discurs împotriva autorităților otomane. Ca urmare, a fost forțat să părăsească orașul și să vină în România.
În 1869, a participat la înființarea „Asociației literare bulgare”, apoi a continuat să editeze revista „Cuvântul emigranților”.
A fost privat de drepturi, motiv pentru care a locuit într-o moară părăsită din București, împreună cu Vasil Levski, un renumit revoluționar bulgar. A continuat să-și manifeste credințele liberale prin colaborări în diferite reviste ale vremii: „Libertatea” („Svoboda”) sau „Ceasul Deșteptător” („Budilnik”).
Hristo Botev pregătea o ofensivă împotriva otomanilor. În București se organizau mai multe întruniri care pregăteau planul de revoltă pentru eliberarea Bulgariei.
Din România, s-au mobilizat mai mulți revoluționari români în comitete, care au fost supervizate de Comitetul Revoluționar Bulgar (BCRC).
În aprilie 1876, a avut loc o revoltă a unor oameni simpli, fără pregătire militară, care a fost înăbușită cu multă violență de către otomani. Hristo Botev s-a alăturat luptei și a creat un plan pentru a se strecura în Bulgaria, fără să atragă atenția.
Poetul și revoluționarul bulgar s-a stins din viață la data de 1 iunie 1876, în timp ce conducea campania militară de lângă muntele Okolchitza. Acțiunea a fost înfrântă de către otomani.
Acțiunea lui, deși a fost înăbușită, a inpirat mai departe o serie lungă de revolte și lupte, care au condus către obținerea Independenței Bulgariei. Poeziile lui au rămas ca un simbol al libertății și al revoluției. Amintim, dintre acestea: „Rugăciunea mea”, „ La despartire în 1986 ” și „Haiduci”.
Surse:
Pena, Cătălin, „Hristo Botev și a lui ceată își dau viața pentru independența Bulgariei”, Evenimentul istoric, data publicării: 01.06.2021, URL
Wikipedia, „Hristo Botev”, data accesării: 03.08.2021, URL

Ilustrație de: Petru Dumbrăvician