fbpx

Elena Văcărescu

Elena Văcărescu

scriitoare, (1864 – 1947)

Elena Văcărescu s-a născut la data de 21 septembrie 1864, în București. A fost fiica Eufrosinei și a lui Ioan Văcărescu, fost diplomat. A studiat la Paris literatură, filosofie și istorie. Aici i-a cunoscut pe poetul și eseistul francez Sully Prudhomme și pe scriitorul Victor Hugo.

A publicat primul volum de poezii în 1886, „Chants d’Aurore” („Cântarea Zorilor”), pentru care a primit premiul Academiei Franceze. Pe lângă poezie, a mai scris și proză: „Amor Vincit” („Dragostea Învinge”), livrete de operă, prelucrări folclorice, teatru, memorii și traduceri.

Era foarte aproape să devină soția lui Ferdinand I. S-a retras la Paris după ce s-a dovedit că această căsătorie nu poate avea loc.

A continuat să locuiască în Franța, unde și-a creat o reputație în lumea literară și academică. A colaborat la reviste și ziare franceze și britanice, iar la întâlnirile ei participau mari scriitori precum Maurice Barres, Anatole France și Marcel Proust.

Elena Văcărescu a urmărit evoluția literaturii naționale, revenind pentru o perioadă în țara natală. A menținut legătura cu personalități române, precum Titu Maiorescu, Alexandru Macedonski, Octavian Goga, George Enescu.

În anul 1906, a fondat împreună cu mai mulți colegi „L’Universite des Annales” („Universitatea Analelor”), unde a avut activitate aproape 40 de ani. De asemenea, a înființat în 1913, la București, „Cercul Analelor”. În 1930, fondează în Franța Comitetul Internațional pentru Difuzarea Artelor și Literelor prin Cinematograf.

A fost prima femeie acceptată și membru de onoare a Academiei Române, în 1925. A fost distinsă cu Ordinul Legiunea de Onoare în Rang de Cavaler. A reprezentat cu entuziasm pe români, făcând parte din Delegația Română la Conferința de Pace de la Paris, atât după terminarea Primului Război Mondial, cât și după cel de-Al Doilea Război Mondial.

S-a stins din viață la data de 21 septembrie 1947, în Paris.

Surse:

Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. VI, Editura Vremea, București, 2020, p. 224

Marcu, George, Coord., „Dicţionarul personalităţilor feminine din România”, Editura Meronia, Bucureşti, 2009

Ilustrație de: Oana Ispir