fbpx

Constantin Istrati

Dr. Constantin Istrati

medic, chimist, academician, (1850 – 1918)

Constantin Istrati s-a născut în Roman, la data de 7 septembrie 1850, într-o familie cultă care i-a inspirat de mic interesul pentru știință.

A urmat, în paralel, Facultatea de Medicină și Facultatea de Științe, perioadă în care a descoperit pasiunea pentru chimie. A fost asistent al laboratorului de chimie anexat cursului lui Carol Davila.

În anul 1885, când a devenit doctor în chimie, avea deja o reputație în lumea științifică. Doi ani mai târziu, era profesor de chimie organică la Facultatea de Științe din București.

A fost interesat de sănătatea românilor, în special a celor din mediul rural, care nu aveau parte de o igienă satisfăcătoare.

În timpul Războiului de Independență, a fost șeful de secție al Crucii Roșii și a îngrijit soldați bolnavi de tifos, atât români, cât și otomani. În acest timp și el s-a îmbolnăvit de tifos. Ca urmare a acțiunii umanitare, a fost decorat de Regele Carol și de Sultanul Abdul Hamid al II-lea.

A studiat etilbenzinele, iar cercetările au adus la suprafață descoperirea unei noi clase de coloranți, substanțe care au fost numite franceine. A continuat să realizeze studii asupra sării, potasiului, chihlimbarului, iar rezultatele au fost că a descoperit mari zăcăminte de chihlimbar la Predeal Sărari.

În 1902, a înființat Asociația română pentru înaintarea și răspândirea științelor, iar un an mai târziu a organizat o expoziție dedicată științei pure, eveniment care l-a recomandat la scurt timp pentru rolul de comisar general al Expoziției jubiliare, din 1906. Expoziția a rămas ca un moment simbolic, înainte de înfăptuirea Marii Uniri, deoarece a adunat români din mai multe regiuni, dar și din domenii de specialitate diferite.

A contribuit la dezvoltarea Universității din București, înființând Școala de Chimie Organică. A fost primar al capitalei, rol care i-a permis să-și impună strategiile de dezvoltare pentru igienizarea spațiilor din București.

A murit la Paris, în 17 ianuarie 1918. La 9 ani de la moartea sa, s-a format un comitet format din personalități și oameni de știință, care au obținut suficiente finanțe cât să se realizeze o statuie în amintirea doctorului Constantin Istrati. Statuia se află în parcul Carol I, din București.

Surse:

Dobrescu, Constantin, Carmen, Băjenaru, „Dr. Constantin Istrati”, Revista română, nr. 3 (77), 2014, p.9-11, data accesării: 01.08.2021, URL

Gridan, Silviu, Gridan, Teofil, „Studii și comunicări/Dis”, „Câteva remarci privind viaţa şi opera savantului Constantin Istrati”, Editura Mega Print, Cluj-Napoca, 2012, p. 359-364, data accesării: 01.08.2021, URL

Iovu, Mircea, Prof. Dr., „Constantin Istrati – Figură proeminentă a chimiei românești”, Revista Chimia, data accesării: 01.08.2021, URL

Ilustrație de: Miruna Radovici