Camil Ressu
pictor român, (1880 – 1962)
Camil Ressu s-a născut la data de 28 ianuarie 1880, în Galați. Tatăl său, Constantin Ressu, de origine aromână și de meserie jurist, avea pasiunea de a picta în timpul liber.
În 1897, Camil Ressu a început studiile în București, la Școala Națională de Arte Frumoase, cu G.D. Mirea, apoi a continuat în Iași, la Școala de Arte Frumoase, cu Gheorghe Popovici, și, din 1902, a urmat cursurile Academiei Julian din Paris, cu Jean-Paul Laurens.
După ce a revenit în țară, a colaborat la mai multe reviste ale vremii, pentru care a realizat desene cu caracter satiric și umoristic.
A surprins în lucrările sale peisaje și acțiuni reprezentative ale vieții rurale: „La arat”, „Mocanii”, „Țărănci la troiță”. Războiul a fost o altă sursă de inspirație pentru pictorul român.
În timpul războiului, a înființat, alături de Dimitrie Paciurea, Ion Jalea și Cornel Medrea, o grupare artistică, numită „Arta Română”. De asemenea, a participat și la momentul fondării Uniunii Artiștilor Plastici. Din 1924 a expus în străinătate, începând cu Bienala de la Veneția.
Din 1945, a devenit membru al PCR și lucrările lui au respectat normele impuse de noul regim. Camil Ressu a ocupat funcții, precum: director al învățământului artistic, profesor la Academia Liberă de Pictură, președinte de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici.
A fost distins cu mai multe titluri și premii, dintre care amintim: Artist al poporului, membru titular al Academiei Române, decorat cu Ordinul Muncii, Clasa I, și cu Ordinul Steaua RPR, Clasa a II-a.
Camil Ressu s-a stins din viață la 1 aprilie 1962, în București. A fost înmormântat la Cimitirul Bellu.
Surse:
Agerpres, „Români celebri: Pictorul Camil Ressu”, publicat la: 30.05.2019, data accesării: 01.08.2021, URL
Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. V, Editura Vremea, București, 2018, p. 90-91
Ilustrație de: Daia Grigore