fbpx

B.P. Hașdeu

Bogdan Petriceicu Hasdeu

scriitor, istoric, lingvist, (1838 – 1907)

Bogdan Petriceicu Hasdeu (Tadeu Hâjdeu) s-a născut la data de 26 februarie 1838, în localitatea Cristinești, din Hotin, Imperiul Rus. Părinții lui au fost Elisabeta și Alexandru Hâjdeu, profesor, cărturar, membru fondator al Societății Academice Române. A fost descendent dintr-o familie boierească, cu o cultură vastă.

Educația a primit-o încă din primii ani de viață, acasă. A fost învățat de tatăl său să vorbească mai multe limbi străine. Cursurile liceale le-a realizat în Chișinău, apoi a urmat cursurile de Drept, Istorie și Filologie la Universitatea din Harkov.

După 1856, s-a mutat la Iași, unde a susținut politicile și planurile de modernizare ale lui Alexandru Ioan Cuza. La rândul său, Cuza l-a ajutat să ocupe mai multe funcții.

În 1863, Bogdan Petriceicu Hasdeu a devenit membru în Comisia Documentară, instituție care se afla în parteneriat cu Arhivele Statului.

A început să lucreze la „Arhiva istorică a României – cea dintâi carte a slavisticei la români”, în patru tomuri. În urma cercetărilor și contribuției importante aduse instituției, în 1876, a devenit director al Arhivelor Statului.

A organizat și conservat cu mare grijă documentele. A stabilit ca, cele mai vechi de secolul al XVIII-lea, să nu fie scoase din Arhive, ci să existe copii legalizate ale lor pentru cei care solicită, tocmai pentru a le conserva.

„Istoria critică a românilor” reprezintă o altă lucrare foarte importantă pentru istoria românească. Aceasta a adus un aport considerabil în diversificarea metodelor de cercetare, utilizând o serie lungă de surse și izvoare istorice, atât în limba română, cât și în limbi de origine slavă.

Moartea fiicei lui, Iulia Hasdeu, reprezintă un moment critic din viața lui. Din 1888, a început să-și dedice timpul cercetărilor în domeniul spiritualității.

 Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a stins din viață la data de 15 august 1907, la Câmpina.

Surse:   

Ciobotaru, Diego, „Hasdeu, un frumos nebun al Arhivelor Românești”, data accesării: 01.08.2021, URL

Enciclopedia României, „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, data accesării: 01.08.2021, URL

Hașdeu, B. Petriceicu, „Archiva Istorica a României”, tomul I, partea a 2-a, Imprimeria Statului, București, 1865, data accesării: 01.08.2021, URL

Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. VI, Editura Vremea, București, 2020, p. 123

Ilustrație de: Oana Ispir