Aristizza Romanescu
actriță, (1854 – 1918)
Aristizza Romanescu s-a născut în anul 1854, la Craiova. A fost fiica artiștilor Paulina Stavrescu și Constantin Demetriad. Studiile de actorie le-a început la Școala Centrală, în orașul natal. A debutat la vârsta de 18 ani, în trupa lui I. D. Ionescu.
A continuat activitatea artistică la Iași, unde regizori și artiști i-au remarcat talentul. Din 1876 s-a mutat la București, pe scena Teatrului Național, unde a colaborat cu Matei Millo și Mihail Pascaly. Primul rol în noua echipă a fost cel al unei vestale, în piesa „Roma învinsă”, de A. Parodi.
După recomandarea lui Alecsandri şi a lui Ion Ghica, M.S. Regina o trimite, în 1881, la Paris, pentru a studia sistematic arta dramatică cu profesorul Arsène Louis Delaunay și Edmond Got. Când se întoarce, în 1883, cu atestate splendide, e numită societară clasa I.
Revenită în țară, a jucat roluri din opera dramaturgilor autohtoni, dar și internaționali: Iulia din „Ovidiu”, de Vasile Alecsandri; Zoe din „O Scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale; „Julieta din Romeo și Julieta” și Desdemona din „Othello”, de Shakespeare; Luise din „Intrigă și Iubire”, de Schiller.
A jucat atât pe scena Teatrului Național din București, cât și pe cea a Teatrului Național din Iași, unde i-a avut colegi pe Grigore Manolescu, Constantin I. Nottara și Ștefan Iulian.
În 1903, s-a retras din cariera artistică și a urmat-o pe cea didactică. A fost profesoară de dicție și declamație la Conservatorul din București. A format viitoare mari actrițe: Lucia Sturdza-Bulandra, Sonia Cluceru, Maria Filotti, Maria Ventura.
În 1912, a jucat rolul unei asistente medicale în primul film de lungmetraj românesc, „Independența României”.
Se estimează că a jucat peste 400 de roluri.
Aristizza Romanescu a murit în anul 1918, în timp ce se refugia în Moldova.
Surse:
Adevărul, „Adevăruri de altădată: O mare actriţă”, data publicării: 10.05.2011, data accesării: 31.07.2021, URL
Andrei, Monica, „Aristizza Romanescu – 160 de ani de la naşterea actriţei. De la strălucire, la un sfârşit trist”, data publicării 4.06.2014, data accesării 31.07.2021, URL
Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. V, Editura Vremea, București, 2018, p. 240-242
Marcu, George(coord.), „Dicţionarul personalităţilor feminine din România”, Editura Meronia, Bucureşti, 2009
Ilustrație de: Maria Bălan