Anda Călugăreanu
actriță, interpretă ,(1946 – 1992)
Anda Călugăreanu, pe numele adevărat Anca Miranda Călugăreanu, s-a născut la data de 24 octombrie 1946, la București. Mama ei avea origini armene, iar după divorțul celor doi părinți, artista a fost crescută de tatăl ei, ofițer român.
În perioada adolescenței, a făcut parte din trupa de teatru a Liceului Dimitrie Cantemir, din București. Artista se confesează într-un interviu că debutul l-a avut în anul 1956, pe scena liceului, în feeria „Tinerețe în freamăt”, unde a prezentat șlagărul „Mi s-a spart păpușica,/ Ce mă fac, mititica!”.
În 1957, a avut prima reprezentație televizată, unde a fost invitată să prezinte cărți pentru copii. iar 8 ani mai târziu, a cântat împreună cu formația Rolf Albrite. După această apariție, au continuat înregistrările pentru o serie lungă de prezentări, emisiuni și concerte televizate.
S-a remarcat prin trio-ul muzical-cupletistic Anda, Dan Tufaru și Florian Pittiș în spectacolele de estradă și de televiziune, realizate împreună cu Toma Caragiu, în regia lui Alexandru Bocăneț. A colaborat foarte mulți ani cu Cenaclul Flacăra.
Este foarte cunoscută pentru șlagărele: „N-am noroc”, „Cheamă-mă”, „O portocală”, „Nu te supăra”. A câștigat, în 1968, Premiul Prieteniei, la Berlin, iar anul următor a obținut mențiune la Festivalul Cerbul de Aur, ediția a II-a.
Până să fie admisă, în 1984, la Institutul de Artă Teatrală din București, a avut parte de câteva respingeri pe motiv că era prea scundă.
În 1992, revine din turneul realizat în Israel și află că are cancer. La scurt timp, Anda Călugăreanu s-a stins din viață.
Surse:
Brădățeanu, V., „PORTRET: Anda Călugăreanu – un talent artistic imens, plecat mult prea devreme”, data publicării, 15.08.2018, data accesării: 31.07.2021, URL
Ionescu, Aurel, „Străzi din București și numele lor”, vol. V, Editura Vremea, București, 2018, pag. 174
YouTube, arhiva TVR, „Anda Călugăreanu, despre debut”, publicat la: 11.08.2019, accesat la: 31.07.2021, URL
Ilustrație de: Cristina Cociș